Opgelet. Het materiaal moet ademen

opgelet het materiaal moet ademen

In de derde dichtbundel van Annet Zaagsma verworden het getij en de maan tot vreemdelingen, verhuld in sanitaire producten. Het zelfrijpende vermogen van de aardbei wordt gerecenseerd – en de juiste thermiek voor trillende neusvleugels bepaald.

De bodem van deze bundel wordt gelegd met aarde, water, lucht en vuur – hoewel soms onherkenbaar, want de mens woekert door. Oneigenlijk gebruik van scharen en messen zorgt voor onherstelbare schade.

Opgelet. Het materiaal moet ademen is een speelse en alarmerende blik op de toekomst, en tevens een herinnering aan de laatste walvis die zingend aan het oppervlak is geraakt.

De bundel is voor €17,50 te koop bij de betere boekhandel of bij uitgeverij Opwenteling in Eindhoven via https://opwenteling.nl/project/opgelet-het-materiaal-moet-ademen/. Een gesigneerd exemplaar kun je direct bij de dichter zelf bestellen via contact@woordeninhetwild.nl.

De onderwerpen in de bundel Opgelet. Het materiaal moet ademen van Annet Zaagsma zijn groot en zwaar, maar de toon  is luchtig. Dat zorgt voor een combinatie van urgentie en vermaak.

Erik-Jan Hummel – Tzum

Je kunt wel een boot hebben, maar waar moet je heen? De verre landen zijn oorlogslanden / Veiligheidsraadvergaderingslanden, ontbladeringslanden, toeristenstranden. Waar is de duif als je er een nodig hebt?

Joep van Ruiten – Dagblad van Het Noorden / Leeuwarder Courant

Zaagsma’s gedichten raken alle aspecten van het leven aan. Eenzaamheid, daten, proberen, opgeven, meedoen, uitstaan. Ik merk dat ik het herkenbaar en toch vreemd, vertroostend en gelijk beangstigend vind. Je wilt het vergeten en wegzetten, maar het lukt niet. (…) Durf je te laten raken, met je Spotify op ‘Relaxing music for stress relief’. Zeer aan te raden bundel.

Yolandi de Beer, Meander Magazine

Het werk van Zaagsma vraagt concentratie en inlevingsvermogen. Maar wanneer je de stijl dan begrijpt, de gang van zaken doorziet, zijn de beschreven beelden tastbaar, is de opgewekte kracht voelbaar. 

Jurjen K. van der Hoek

Door de dubbele bodem zakken, naar een dubbele hemel reiken. 

Wim Vandeleene – Roer