Over Annet

annet zaagsma

Annet Zaagsma (1971) is een eigenzinnige dichter die zich laat inspireren door de schone en vervreemdende taal die “in het wild” ontstaat. Haar stijl is intuïtief, kleurrijk en associatief: op basis van fragmenten van gesprekken en teksten componeert zij meerlagige, beeldende gedichten met zeggingskracht.

In 2018 deed zij voor het eerst mee met een poëziewedstrijd en won de tweede prijs van de Schrijverspodiumwedstrijd. Vervolgens won zij in 2019 de eerste prijs van de Schrijverspodiumwedstrijd. In 2020 kreeg Annet een eervolle vermelding in de Oldambster dichtwedstrijd en werd zij genomineerd voor een prijs in de Ongehoord! Poëziewedstrijd.

In mei 2019 verscheen bij uitgeverij Kirjaboek haar eerste dichtbundel Een mooier woord is vuurgevaarlijk. Haar tweede bundel Ongedierte dat niet bevriest is in september 2020 verschenen bij uitgeverij Palmslag. Daarnaast zijn haar gedichten gepubliceerd in Meander Magazine en in diverse verzamelbundels. Annet studeerde poëzie aan de Schrijversvakschool in Groningen. Naast poëzie maakt Annet ook foto’s en ander beeldend werk. Sinds mei 2021 interviewt zij dichters voor Meander Magazine.

Interviews

Prijzen en nominaties

 • Nominatie gedicht “Bijsluiter: droomscenario” in de Ongehoord! Gedichtenwedstrijd 2020 (sept 2020)
 • Marjanders AKA Marjan de Ridder (co)tipt het gedicht “Reizen om je te bekijken” op Azertyfactor.be als Tip van de week (maart 2020)
 • Eervolle vermelding Oldambtster Dichtwedstrijd 2020 voor het gedicht “Eva” (feb 2020)
  Juryrapport:
  “Raadselachtige eerste zin. Er is origineel met het thema omgegaan. Het is een zeer origineel gedicht met sterke metaforen zoals: “Het paradijs nestelt zich in mijn hoofd/wordt een schuilplaats/voor vogels met beperkte reikwijdte”. Of: “Uit woorden vloeiende slingers laten groeien” Etcetera. In de laatste strofe wordt het verlies, de vergankelijkheid, subtiel verwoord”.
  (link naar een kort filmverslag)
 • Eerste prijs Schrijverspodium dichtwedstrijd 2019 (jan 2020)
  1e plaats voor de gedichten “Broedplaats”, “Yesterday I witnessed an unknown superhero crossing the street” en “Traumaheli”.
  Juryrapport:
  “Afgezien van gewoon goed kunnen schrijven en iets interessants te melden hebben is originaliteit voor mij een groot goed en dat spat er in de poëzie van Annet Zaagsma in felgekleurde klodders en scherven vanaf: voor wie niet bang is voor wat scherpe randjes en elk gedicht opnieuw graag verrast wil worden.”
  (zie: https://schrijverspodium.nl/juryrapport-10e-editie)
 • Tweede prijs Schrijverspodium dichtwedstrijd 2018 (sept 2018)
 • 2e plaats voor de gedichten “Stof verzamelen”, “Draken voeren” en “Als ik thuis ben voel ik me nooit alleen ook niet als ik alleen thuis ben”.
  Juryrapport:
  “De poëzie van Annet Zaagsma (Stof verzamelen, Draken voeren en Als ik thuis ben…) is weer heel anders, maar wat een genot om steeds weer te herlezen: zo kleurrijk en origineel verwoord in een bonte verzameling associaties die alle zintuigen willen aanspreken.”
  (zie: https://schrijverspodium.nl/juryrapport-9e-editie)

Projecten

 • Interviews met dichters voor Meander Magazine: Gaël van Heijst, Antony Samson
 • Klimaatdichters
  Klimaatdichters is een snel groeiende beweging van Vlaamse en Nederlandse woordkunstenaars. Naar het voorbeeld van Poets for the Planet strijden we met poëzie in al haar verschijningsvormen voor een klimaatvriendelijke wereld.
  (zie: https://www.klimaatdichters.org).
 • Dichters van de Eerste Verdieping
  De zes Dichters van de Eerste Verdieping komen maandelijks bij elkaar om feedback te geven op elkaars werk.