Over Annet

annet zaagsma

Annet Zaagsma (1971) woont op het Hogeland in Groningen. Ze verzamelt potscherven, vreemde stenen en mooie woorden om collages en gedichten van te maken. Voor haar poëzie laat zij zich inspireren door de schone en vervreemdende taal die ‘in het wild’ ontstaat. Haar stijl is intuïtief, kleurrijk en associatief: op basis van fragmenten van gesprekken en teksten componeert zij meerlagige, beeldende gedichten met zeggingskracht.

In mei 2019 verscheen bij uitgeverij Kirjaboek haar eerste dichtbundel Een mooier woord is vuurgevaarlijk. Haar tweede bundel Ongedierte dat niet bevriest is in september 2020 verschenen bij uitgeverij Palmslag en in het najaar van 2022 verscheen Opgelet. Het materiaal moet ademen bij uitgeverij Opwenteling. Daarnaast zijn haar gedichten gepubliceerd in Meander Magazine, Neerlandistiek.nl, Roer, De Optimist, Ensafh (Friestalig), Ooteoote en in diverse verzamelbundels.

Annet studeerde poëzie aan de Schrijversvakschool in Groningen, is aangesloten bij Klimaatdichters en lid van dichtgroep Dichters van de Eerste Verdieping. Naast poëzie maakt Annet ook foto’s en ander beeldend werk. Sinds mei 2021 interviewt zij dichters voor Meander Magazine.

Interviews

Prijzen, nominaties, vermeldingen

 • “Je leeft in een illusie van wildernis” is gepubliceerd op de literaire website Ooteoote (oktober 2022). Zie https://ooteoote.nl/2022/10/ll127-annet-zaagsma-je-leeft-in-een-illusie-van-wildernis/
 • “Vooruit bewegen” is opgenomen in de verzamelbundel van de Poemtata poëziewedstrijd “Hoeveel is wolk + wolk” (oktober 2022).
 • Tweede prijs poëziewedstrijd Gelselaar voor het gedicht “Satijnstaal in plooien” (oktober 2022). Zie https://stichtingportfolio.nl/poeziefestival-2022-juryrapporten/
 • “Hondsdagen” is gedicht van de maand augustus op de Palmslag-verjaardagskalender “Gedicht, gevierd, gefeliciteerd”, met gedichten van 12 dichters die bij Palmslag publiceerden (oktober 2022).
 • ‘Kliemsk’ en ‘Giest der altyd mei útstutsen skonk yn’ zijn gepubliceerd in Frysk literêr tydskrift Ensaf #4 (Friestalig) (september 2022).
 • ‘Working away from home’ en ‘Grimm tussen twee continenten’ zijn gepubliceerd in De Optimist (mei 2022). Zie https://www.deoptimist.net/2022/05/poezie-annet-zaagsma/.
 • “Satijnstaal in plooien” (versie 1), “Betalingsherinnering wegens gewijzigde situatie” en “Sriracha” staan in Meander Magazine (maart 2022). Zie https://meandermagazine.nl/2022/03/poezie-is-voor-mij-schrijven-met-je-hart/
 • ‘De zondvloed’ (november 2021) en ‘Gruis’ (februari 2022) zijn gepubliceerd op Roer, online platform voor poëzie. Zie https://www.roer.land/post/de-zondvloed en https://www.roer.land/post/___48.
 • “Drempel” in de verzamelbundel van Poemtata poëziewedstrijd “Woorden in water krassen” (oktober 2021).
 • Nominatie van het gedicht ‘Libanonceder’ voor de Schrijfwedstrijd ‘900’ (september 2021).
 • Nominatie gedicht ‘Diana der Lage Landen’ voor de Laaglandse Archeologie-Poëziewedstrijd (augustus 2021).
 • ‘Je leeft in een illusie van wildernis’ is gedicht van de maand augustus 2021 op de website van Klimaatdichters. Zie deze link voor een filmpje waarin ik het gedicht voordraag: https://www.youtube.com/watch?v=C79qFEFBlY0
 • “Zeeslag”, “Fatale afwijking in de kosmopolitische distributie” en “Licht is een stofzuiger voor nachtvinders” staan  in Meander Magazine (maart 2021).
 • Nominatie gedicht ‘Bijsluiter: droomscenario’ in de Ongehoord! Gedichtenwedstrijd 2020 (september 2020).
 • Marjanders AKA Marjan de Ridder (co)tipt het gedicht ‘Reizen om je te bekijken’ op Azertyfactor.be als Tip van de week (maart 2020).
 • Eervolle vermelding Oldambtster Dichtwedstrijd 2020 voor het gedicht ‘Eva’ (feb 2020).
  Juryrapport:
  “…Het is een zeer origineel gedicht met sterke metaforen zoals: “Het paradijs nestelt zich in mijn hoofd/wordt een schuilplaats/voor vogels met beperkte reikwijdte”. Of: “Uit woorden vloeiende slingers laten groeien” Etcetera. In de laatste strofe wordt het verlies, de vergankelijkheid, subtiel verwoord”. Klik hier voor een kort filmverslag van de prijsuitreiking.
 • Eerste prijs Schrijverspodium dichtwedstrijd 2019 voor de gedichten ‘Broedplaats’, ‘Yesterday I witnessed an unknown superhero crossing the street’ en ‘Traumaheli’.
  Juryrapport:
  “Afgezien van gewoon goed kunnen schrijven en iets interessants te melden hebben is originaliteit voor mij een groot goed en dat spat er in de poëzie van Annet Zaagsma in felgekleurde klodders en scherven vanaf: voor wie niet bang is voor wat scherpe randjes en elk gedicht opnieuw graag verrast wil worden.”
 • Tweede prijs Schrijverspodium dichtwedstrijd 2018 voor de gedichten ‘Stof verzamelen’, ‘Draken voeren’ en ‘Als ik thuis ben voel ik me nooit alleen ook niet als ik alleen thuis ben’.
  Juryrapport:
  “De poëzie van Annet Zaagsma (Stof verzamelen, Draken voeren en Als ik thuis ben…) is weer heel anders, maar wat een genot om steeds weer te herlezen: zo kleurrijk en origineel verwoord in een bonte verzameling associaties die alle zintuigen willen aanspreken.”

Projecten

Film